Vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinul COVID-19 este gratuit, optional, sigur și eficient și vă oferă cea mai bună protecție împotriva noului coronavirus (SARS-CoV-2).

Pentru programare vă rugăm să ne sunați la telefon 0374 491 454 sau să folosiți formularul din secțiunea Programări, aici

Cine se poate vaccina împotriva COVID-19

Toate persoanele aflate pe teritoriul României, cu vârsta peste 5 ani, se pot vaccina în prezent împotriva COVID-19.

În cabinetul Dr. Zoițanu vă puteți vaccina cu vaccinul Comirnaty (Pfizer), dacă aveți vârsta peste 12 ani împliniți. Pentru programare vă rugăm să ne sunați la telefon 0374 491 454 sau să folosiți formularul din secțiunea Programări, aici. Nu este necesar să aveți asigurare medicală sau să fiți pacienți înscriși pe lista Dr. Zoițanu.

Detalii despre vaccinul Comirnaty (Pfizer) – click aici.

Mă pot vaccina dacă vreau să ramân însarcinată, sunt gravidă sau alăptez?

Da! Informații detaliate în limba română > aici <.

Dacă am avut deja COVID-19, mai trebuie să fac vaccinul?

Da! Faptul că ați făcut deja boala nu vă garantează că ați dezvoltat și suficienți anticorpi sau să nivelul acestora persistă în timp. Primul român identificat cu coronavirus în 2020 s-a reinfectat la mai puțin de un an după. În același timp, datele disponibile în prezent arată că varianta Omicron poate reinfecta persoanele infectate cu alte variante și mai repede de un an. Consensul la nivel european, valabil în cazul certificatului verde COVID, este că trecerea prin boală oferă protecție doar pentru 6 luni/180 de zile. Vaccinul vă ajută să creșteți nivelul de anticorpi și vă conferă o protecție mai îndelungată la boală.

Cum se administrează vaccinul COVID-19

Vaccinul COVID-19 este administrat ca injecție în braț, în mușchiul deltoid. Se administrează sub formă de una sau două doze, în funcție de tipul vaccinului utilizat. Imunitatea este obținută la 10-14 zile după finalizarea schemei primare de vaccinare cu una sau două doze, în funcție de vaccin. După minimum 4 luni de la finalizarea schemei primare de vaccinare este recomandată administrarea dozei booster.

Cum mă pot vaccina

Vă putem programa pentru vaccinare cu vaccinul Comirnaty (Pfizer) în cabinetul Dr. Zoițanu Raluca Dana CMI Medicină de familie dacă ne trimiteți o solicitare completând acest formular sau prin apel telefonic 0374 491 454.

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1, 2, 3 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe hârtie.

Cât de sigur este vaccinul COVID-19?

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România sunt dezvoltate, evaluate și aprobate în conformitate cu reglementările actuale de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Aceleași vaccinuri împotriva COVID-19 sunt folosite în toate statele UE și multe alte țări din lume.

Peste 12 miliarde de doze s-au administrat deja la nivel global, dintre care peste 16 de milioane de doze la nivelul Romaniei. Reacțiile adverse severe (șoc anafilactic, sindrom de tromboză cu trombocitopenie, sindromul Guillain-Barre, miocardită, pericardită) sunt extrem de rare, neînregistrându-se niciun deces. Sursa informațiilor – Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite și Agenția Europeană a Medicamentului.

Puteți citi mai multe despre procesul de aprobare și siguranța vaccinurilor Pfizer BioNTech și Moderna (disponibile în România) pe pagina EMA (limba engleză).

Cât de eficace este vaccinul COVID-19?

Prima doză de vaccin COVID-19 ar trebui să vă ofere o bună protecție împotriva coronavirusului. Dar trebuie să faceți ambele doze de vaccin pentru a beneficia de o protecție durabilă, dacă vă vaccinați cu vaccinul Pfizer/BioNTech, Moderna sau Astra Zeneca. Vaccinul Janssen/Johnson&Johnson asigură protecție după administrarea unei singure doze. Imunitatea apare la 10-14 zile după finalizarea schemei de vaccinare. La minimum 4 luni după finalizarea schemei primare de vaccinare este recomandat să vă vaccinați și cu doza booster.

Există posibilitatea să luați sau să răspândiți noul coronavirus chiar dacă ați facut schema completă de vaccinare. De aceea este important să:

  • continuați să urmați reocomandările de distanțare socială,
  • purtați mască în locuri în care este greu să păstrați distanța față de alte persoane.

Efecte secundare ale vaccinului COVID-19

Majoritatea efectelor secundare ale vaccinului COVID-19 sunt ușoare și nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. Acestea pot fi:

  • durere a brațului în locul în care a fost făcut vaccinul
  • senzație de oboseală
  • durere de cap
  • senzație de rău
  • febră ușoară

Puteți lua analgezice, cum ar fi paracetamol, dacă aveți nevoie.

Dacă simptomele se agravează sau sunteți îngrijorat, sunați-ne sau apelați 112.

Reacții alergice

Spuneți personalului medical înainte de a fi vaccinat dacă ați avut vreodată o reacție alergică gravă (șoc anafilactic).

Nu ar trebui să faceți vaccinul dacă ați avut în trecut o reacție alergică gravă la:

  • o doză anterioară din același vaccin COVID-19
  • multiple clase de medicamente, compuși ai vaccinului

Reacțiile alergice grave sunt rare. Dacă aveți o reacție la vaccin, aceasta se întâmplă de obicei în câteva minute. Personalul care administrează vaccinul este instruit să facă față reacțiilor alergice și să le trateze imediat.

Vaccinul nu vă agravează bolile cronice de care suferiți. Dimpotrivă, bolile cronice cresc riscul de a face o formă severă de coronavirus și riscul de deces, fiind important sa vă vaccinați cât mai curând pentru a vă proteja de infecție.

Ingredientele vaccinului COVID-19

Vaccinul nu conține produse de origine animală sau ouă.

Mai multe informații despre ingrediente puteți găsi aici (Engleză)

Mai multe informații

Website COVID: https://vaccinare-covid.gov.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/ROVaccinare/